Segédlet a francia karakterek használatához a számítógépen

CsatolmányMéret
french-layout.gif25.93 KB
overlay_legend.gif2.06 KB

A francia ékezetes karakterek bevitelére több módszer létezik, melyek az aktuális szövegszerkesztési feladat függvényében minősülnek megfelelőnek vagy szerencsétlennek.

Rövidebb szöveg szerkesztése esetén megfelelő lehet a Wordben a Beszúrás > Szimbólumok használata, más programok esetében a Start menü > Minden program > Kellékek > Rendszereszközök > Karaktertábla programból történő átmásolás.

Profibb - és gyorsabb - megoldás lehet (ha szerencsénk van) az Alt + numerikus billentyűzet kombinációjával beütni az egyes karakterek kódját. Ez azonban meglepő eredményekhez vezethet, ha a program, amelyben dolgozunk, nem tudja, hogy francia szöveget viszünk be, és/vagy közép-kelet-európai karakterkészletet használ. Ehhez azért hadd álljon itt egy táblázat:

é
ALT + 0233
ô
ALT + 0244
è
ALT + 0232
œ
ALT + 0156
ê
ALT + 0234
î
ALT + 0238
ë
ALT + 0235
ï
ALT + 0239
à
ALT + 0224
ù
ALT + 0249
â
ALT + 0226
û
ALT + 0251
ç
ALT + 0231
ü
ALT + 0252
Ç
ALT + 0199
 

Hosszabb szöveg és/vagy rendszeres francia nyelvű gépelés esetén azonban ezek (vagy - pláne - más barkácsmegoldások, mint pl. gyorsbillentyűk létrehozása) igen fapados és ezért ellenjavalt eljárások. Ilyenkor csakis a francia billentyűzetkiosztás használata a helyénvaló.

Ehhez

  • be kell állítani a Start menü >Vezérlőpult > Dátum-, idő-, nyelvi és területi beállítások > Területi és nyelvi beállítások> Nyelvek > Szövegbeviteli nyelvek és módszerek > Részletek > Szöveggel kapcsolatos szolgáltatások és szövegbevitel... > Beállítások párbeszédpanelen a francia billentyűzetkiosztás használatát (és engedélyezni kell a különböző billentyűzetkiosztásokhoz tartozó ikont a tálcán, valamint a kiosztások közti váltást az Alt+Shift billentyűzetkombináció segítségével).
  • A tálcaikonra kattintva vagy a fenti gyorsbillentyű nyomogatásával be kell állítani a francia (FR) billentyűzetkiosztást.

Ez kezdetben nehézkessé teszi a gépelést, hisz "semmi sem ott van", ahol megszoktuk, de hamar megtanulható, s akkor belátjuk, hogy ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás nincs. A francia billentyűzeten való eligazodáshoz több térképet is találunk a neten. Íme egy-két link is: